dilluns, 20 de juny del 2016

La fotografia del 49 %




Finalment la Regidoria de Cultura ha mostrat la mà oberta amb unes quantes llavors al palmell i, com si foren ocells, el "sector" s'ha afegit a una imatge que vol escenificar la normalitat de la cultura dins l’administració municipal. Estic parlant de la notícia que ha aparegut aquest dimecres en els mitjans, sobre el nou model de gestió i direcció de la Fundació Palma Espai d’Arts, anunciant que es dóna a les associacions del sector cultural el 49% del patronat de la Fundació.

La fotografia pot servir en primer lloc per a comprar un poc més de temps a l’equip de la regidoria i en segon lloc per a desactivar les crítiques del sector, no mitjançant el compliment de les seves demandes sinó en la seva institucionalització i en l'enfrontament de les parts entre sí. Bastarà dir: -Només tenim aquest pressupost.

En principi no hi hauria d'haver conflicte entre les parts ja que el 49% no decideix res en una majoria simple. Cal que aquest punt sigui recordat abans de les futures reunions del patronat i que no es perdi ni un segon en lluites entre les diferents parts dels sectors: artistes visuals, gestors culturals, crítics i comissaris i a qui vulguin afegir.

Per vacunar-se contra el caïnisme pot ser aquest un bon moment per a plantejar al sector fer una única associació o plataforma on tothom quedi representat i que els debats sobre el que va primer: el fer, el gestionar o el pensar es puguin fer abans del decidir.

En tot cas la lluita no està en el reconeixement del sector -cap sector que tengui credibilitat té aquesta lluita- ni en que la representació sigui superior al 50%. Si un dels objectiu polítics és la participació ciutadana no es tracta de res més que donar poder al poble i el poble segueix sense sortir a la foto.

Per a començar amb bon peu la nova etapa de la Fundació -seguint un altre objectiu polític- valdria la pena publicar les actes de totes les reunions, incloent especialment les quatre intenses reunions a les que fa referència l’article de l’Arabalears, de tal manera que no només la transparència sinó també la idea de servei públic quedi reforçada. Un membre de qualsevol patronat s’ho pensa dues vegades abans de defensar uns interessos determinats quan sap que la seva veu serà sentida més enllà de la reunió i de la memòria i confiança dels seus assistents.

Seguint en la línia de la transparència, és d’esperar que els nous Estatuts de la Fundació, si s’arriben a fer aquesta legislatura, es puguin consultar a peu de carrer i esmenar abans de ser aprovats.
Queda encara un compromís polític per tractar: la rendició de comptes. Cal definir les conseqüències que hauria de tenir una mala gestió per a cada una de les parts, més enllà de que qui governa pugui perdre les eleccions. La rendició de comptes ens ha d’ajudar a corregir el que no funciona abans de que en quedem farts.

Serveixi d’exemple l’acusació -feta pel regidor de Cultura de Palma a un funcionari del Consell Insular- d’entorpir l’acció de l’Ajuntament en l’esbucament de sa Feixina. Acusació, com hem pogut llegir a l’Última Hora, on es demanen explicacions a un funcionari sense demanar l’obertura d’un expedient sancionador al Consell Insular pel que es descriu com negligència i actuacions lleugeres.  
Si Miquel Perelló no es capaç de convertir les paraules en fets, o ser conseqüent, com podrà passar una rendició de comptes?

Pere Vicenç

Aparegut a l'edició digital del diari Arabalears el 9 de maig de 2016. Imatge de l'Arabalears.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada